Originální kombinace chutí překvapí i ty, kteří obvykle lilky nejedí. Recept od nejlepších šéfkuchařů

Plněné lilky se sýrem a bylinkami na talíři, vedle omáčka na dřevěném stole.

Plněné lilky s masem představují jídlo, které spojuje hutnost domácích surovin s kouzlem pečené zeleniny. Na první pohled běžné ingredience, přesto výsledek vždy potěší nejen chutí, ale i svou výživovou hodnotou. Jestli hledáte originální a přitom nekomplikovaný tip na večeři nebo slavnostnější oběd, u plněného lilku s masovou směsí rozhodně nešlápnete vedle. Jak se povedl naposledy mně, se dočtete v jednom z dalších odstavců.

Zdravá síla lilku na každém talíři

Lilky obsahují bohatou dávku vlákniny, vitamínů A a C a důležité minerály – draslík a hořčík. Tyto látky přispívají k celkovému zdraví organismu, fungují jako prevence proti civilizačním onemocněním a podpoří trávení. Díky tomu nejsou lilky jen kulinářským zážitkem, ale i benefitem naší stravy.

Klíčové ingredience pro čtyři osoby

  • 2 velké lilky
  • 400 g smíchaného mletého hovězího masa (ideálně směs s vepřovým nebo telecím)
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml rajčatové omáčky
  • 100 g sýra na zapékání (např. gouda, eidam)
  • Olivový olej z prvního lisování za studena
  • Sůl, pepř, čerstvá petržel

Postup, který zvládne každý

  • Lilky rozkrojte podélně. Položte do vroucí vody na cca 15 minut, dokud nezměknou.
  • Jakmile vychladnou, vyberte dužinu. Nakrájejte ji najemno a dejte stranou.
  • Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a mrkev, krátce osmahněte, přidejte česnek, pak mleté maso. Orestujte až se zatáhne.
  • Přimíchejte rajčatovou omáčku a nakrájenou dužinu. Ochuťte solí, pepřem a posypte částí nasekané petržele. Nechte společně dusit 8–10 minut.
  • Směsí naplňte půlky lilků. Každou porci zasypte sýrem a zapékejte v troubě (180 °C, cca 4–6 minut), až se sýr rozteče.
  • Při servírování ozdobte čerstvou petrželí.
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu Doporučeno pro vás
Tento dar přírody potlačuje chuť na sladké, pomáhá zhubnout a snižuje krevní tlak. Nevyhýbejte se mu
Tento dar přírody potlačuje chuť na sladké, pomáhá zhubnout a snižuje krevní tlak. Nevyhýbejte se mu Doporučeno pro vás

Nutriční přínosy na talíři

IngredienceHlavní živina
LilekVláknina, vitamín A a C
Mleté masoBílkoviny
Rajčatová omáčkaLykopen (antioxidant)
SýrVápník
Olivový olejMononenasycené tuky
PetrželVitamíny a minerály
Mleté maso poskytuje kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst a opravu tkání.

Nezapomeňte na chuť i zdraví

Když se u nás sejde rodina, lilky mizí ze stolu rychlostí blesku. Díky rajčatové omáčce obsahuje jídlo lykopen – pigment, který patří k nejúčinnějším antioxidantům. Petržel pak zvýrazní celé chuťové spektrum a zároveň přidá porci vitamínu K i železa. O zapečeném sýru asi není potřeba dlouze psát – miluje ho každý.

Moje postřehy z kuchyně

Musím přiznat, že tento recept patří do mého běžného repertoáru, když chci něco trochu jiného než klasickou sekanou nebo karbanátky. Nejvíce mě na něm baví ta kombinace vláčné zeleniny, hutné masové směsi a roztopeného sýru. Navíc je to jídlo, které jednoduše upravím podle toho, co zrovna máme doma – někdy přidám hrášek, jindy trošku chilli. A pokud zůstanou zbytky, chuťově jsou další den ještě lepší!

Vyvážené jídlo do každé domácnosti

Plněné lilky s masem poslouží jako plnohodnotný oběd, ale uplatní se i jako slavnostnější večeře s přáteli. Díky snadné dostupnosti surovin a jasnému postupu recept nezabere mnoho času. Navíc, budete mít na talíři pořádnou dávku vitaminů, bílkovin i vápníku pro zdravé kosti a srdce. Ať už hledáte nové chutě, nebo chcete oživit domácí menu, právě tento recept může být tím správným impulzem k příjemné změně.

  • Jak dlouho musím lilky vařit, než je naplním?Lilky vařte cca 15 minut, aby pěkně změkly a šly dobře vydlabat a naplnit.
  • Dá se použít jiný druh masa?Ano, můžete vyzkoušet například kuřecí, krůtí nebo mletou směs podle chuti, případně směs doplnit i o zeleninové kousky.
  • Čím se dá nahradit rajčatová omáčka?Místo omáčky lze použít nasekaná rajčata nebo kombinovat s trochou passaty.
  • Musím dodržet uvedené množství sýra?Množství sýra lze upravit podle preference nebo velikosti lilku. Klíčová je vrstva, která přikryje maso a krásně se zapeče.
Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Jídlo, které ohromí každého šéfkuchaře. Tento recept na plněné papriky byl dlouho držován v tajnosti

Jídlo, které ohromí každého šéfkuchaře. Tento recept na plněné papriky byl dlouho držován v tajnosti

Plněné papriky s mletým masem a rýží v rajčatové omáčce jsou syté, šťavnaté a oblíbené nejen během sezóny čerstvé zeleniny. Inspirujte se jednoduchým návodem a porovnejte nutriční hodnoty různých variant.

1136 11
Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Recepty z hub a plodů
2432 7
Šťavnaté maso, voňavé houby a zapečený sýr se spojují v lahodném pokrmu. Budete si olizovat prsty

Šťavnaté maso, voňavé houby a zapečený sýr se spojují v lahodném pokrmu. Budete si olizovat prsty

Recepty z hub a plodů
907 6
Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recepty z hub a plodů
2840 3
Neuvěřitelně chutné jablečné palačinky. Šéfkuchaři toto tajemství dlouhá léta neprozrazovali

Neuvěřitelně chutné jablečné palačinky. Šéfkuchaři toto tajemství dlouhá léta neprozrazovali

Recepty z hub a plodů
914 8
Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Recepty z hub a plodů
6586 9
Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné

Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné

Recepty z hub a plodů
897 3
Nevinně vypadající zpracování kuřete mění zdravé jídlo v kalorickou past. Vaříme správně

Nevinně vypadající zpracování kuřete mění zdravé jídlo v kalorickou past. Vaříme správně

Domácí vychytávky
841 3
Nakládané okurky v energetickém nápoji. Nový trendový recept na nakládané okurky 2025 vás překvapí

Nakládané okurky v energetickém nápoji. Nový trendový recept na nakládané okurky 2025 vás překvapí

Domácí vychytávky
714 2
Toto pečivo se během několika minut stane novým rodinným rituálem. Neuvěřitelně jednoduchý recept

Toto pečivo se během několika minut stane novým rodinným rituálem. Neuvěřitelně jednoduchý recept

Recepty z hub a plodů
1265 2
Polévka, která vás zahřeje a překvapí harmonií chutí. Posilujeme imunitu na podzim jednoduše

Polévka, která vás zahřeje a překvapí harmonií chutí. Posilujeme imunitu na podzim jednoduše

Recepty z hub a plodů
965 11
Tento recept na kuřecí ragú vás překvapí svou plnou chutí a jednoduchou přípravou

Tento recept na kuřecí ragú vás překvapí svou plnou chutí a jednoduchou přípravou

Domácí vychytávky
871 8

Komentáře