Každý kousek tohoto neuvěřitelného jídla skrývá důvod, proč rodina nechá talíře prázdné

Fazolová polévka v hrnci s bylinkami a zeleninou, servírovaná naběračkou.

Fazole po bretaňsku vždycky patřily k jídlům, po kterých se stůl rychle vyprázdní. Není divu! Dokonalá kombinace klobásy, jemných bílých fazolí a rajčatového základu vytváří vůni, která láká celou rodinu. Zajímá vás, proč se u nás toto jídlo těší takové oblibě právě v chladných měsících a jak z něj snadno připravit chutný a výživný pokrm? Následující řádky nejsou jen receptem, ale i malým exkurzem do tradice a moderních variací tohoto klasického jídla.

Proč jsou fazole po bretaňsku stálou hodnotou na talíři

Jakmile se venku ochladí, touha po sytých a zahřívajících pokrmech roste. Právě proto je uvařit fazole po bretaňsku tím pravým rozhodnutím – tento pokrm nahradí polévku i hlavní chod najednou. Díky obsahu bílkovin, vlákniny a minerálních látek získáváme jídlo, které zasytí a zároveň podpoří trávení. Nejlépe chutná čerstvě se lžící domácího chleba, když se v kuchyni line vůně uzeniny a rajčatového protlaku.

Složení a výživová hodnota fazolí po bretaňsku

bedna zápalek na kuchyňském stole vedle šedé mísy s víkem

Tento pokrm vyniká nejen chutí, ale i hodnotami: velký podíl bílkovin, ve spojení s uzeným masem a klobásou, dělá z jídla ideální volbu pro rodinný oběd. Obsah vlákniny pomáhá při zažívání, zatímco minerály posílí tělo (zejména v sychravém období). Pokud přidáme navíc mrkev nebo česnek, můžeme směle mluvit o zdravém a tradičním jídle. Míru sytosti ocení všichni, kdo se potřebují v zimě zahřát i rychle najíst.

Obměny a modernizace tradičního receptu

Každá domácnost má svůj osobitý způsob přípravy. Někde se klobása nahradí slaninou, jinde přibude mrkev nebo troška pálivé papriky. V posledních letech se objevují i verze s vegetariánskými zdroji bílkovin, případně se přidává více zeleniny. Pokud máte po ruce mladé fazole, jejich příprava je jednodušší a rychlejší – odpadá namáčení a jídlo je hotové během chvíle.

Jak uvařit dokonalé vejce naměkko – pokaždé: přesný čas
Jak uvařit dokonalé vejce naměkko – pokaždé: přesný čas Doporučeno pro vás
Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné
Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné Doporučeno pro vás

Mladé fazole – klíč k rychlé a jemné chuti

S mladými fazolemi jde všechno snáze. Nemusíme je nechávat namočené přes noc, protože jejich měkká slupka zajistí dokonalou strukturu už po krátkém vaření. To výrazně urychlí přípravu oběda a ušetří čas v kuchyni. Fazole se nechají chvíli probublávat s bobkovým listem a hřebíčkem, a když změknou, už stačí jen pár minut k dokončení pokrmu.

Návod krok za krokem

  • Čerstvé mladé fazole krátce povaříme s bobkovým listem a hřebíčkem.
  • Po půl hodině přidáme nakrájenou mrkev.
  • Na pánvi osmahneme klobásu a poté cibuli, které následně spojíme s trochou mouky a přidáme k fazolím.
  • Pánev po opékání "vytřeme" trochou vody a výpek vlijeme do hrnce s fazolemi.
  • Dochutíme majoránkou a pepřem, vaříme ještě půl hodiny, až vše změkne.
  • Před koncem přidáme rajčatový protlak, cukr a jemně nasekaný česnek.

Nejčastější ingredience a poměry

SurovinaMnožství
Mladé fazole600 g
Klobása250–300 g
Rajčatový protlak3 lžíce
Cibule, mrkev1 větší kus od každého
Vždycky jsem měl pocit, že fazole po bretaňsku jsou nepostradatelné hlavně v chladných dnech. Stačí talíř, a den má úplně jinou barvu, i když venku mrzne!

Mimo tradiční variantu je možné přizpůsobit jídlo aktuálnímu obsahu ledničky – kombinace surovin dává dost svobody a inspirace přichází často až v průběhu vaření. Někdy použiju místo klobásy zbylé uzené nebo přidám více mrkve, záleží na chuti a náladě.

V čem spočívá kouzlo tohoto jídla

Když se spojí vůně čerstvého chleba, uzené klobásy a jemných, rozvařených fazolí, je jasné, že jsme narazili na srdce domácí kuchyně. To, jak se dají fazole po bretaňsku připravit přesně podle nálady nebo sezónních surovin, dělá tohle jídlo jedním z nejoblíbenějších v zimních měsících. Obsah důležitých látek i možnost improvizace zajišťují, že se na stůl vracejí stále znovu.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Objevte výhody a chuť lesních hub v lahodné pomazánce – zdravá volba plná bílkovin, vitamínů a minerálů. Naučte se jednoduchý recept a zjistěte, proč je houbová pasta ideální na pečivo k snídani i svačině.

806 7
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Recepty z darů lesa
806 6
Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recepty z hub a plodů
850 3
Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Recepty z hub a plodů
778 6
Zažitý zvyk při smažení vajec tajně škodí – odhalte, co změnit pro lepší výsledek

Zažitý zvyk při smažení vajec tajně škodí – odhalte, co změnit pro lepší výsledek

Domácí vychytávky
950 9
Vaše pečivo bude vždy čerstvé – pekaři prozradili tajemství, jak ho uchovat po celý týden

Vaše pečivo bude vždy čerstvé – pekaři prozradili tajemství, jak ho uchovat po celý týden

Domácí vychytávky
826 3
Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Recepty z hub a plodů
880 11
Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Recepty z hub a plodů
1010 5
Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít?

Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít?

Houbaření a rady
850 2
Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Domácí vychytávky
778 4
Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Recepty z hub a plodů
759 8
Profesionální cukráři prozradili recept na dokonalé těsto: vyzkoušejte ho a budete si olizovat prsty

Profesionální cukráři prozradili recept na dokonalé těsto: vyzkoušejte ho a budete si olizovat prsty

Domácí vychytávky a eko tipy
2183 3

Komentáře