
Fazole po bretaňsku vždycky patřily k jídlům, po kterých se stůl rychle vyprázdní. Není divu! Dokonalá kombinace klobásy, jemných bílých fazolí a rajčatového základu vytváří vůni, která láká celou rodinu. Zajímá vás, proč se u nás toto jídlo těší takové oblibě právě v chladných měsících a jak z něj snadno připravit chutný a výživný pokrm? Následující řádky nejsou jen receptem, ale i malým exkurzem do tradice a moderních variací tohoto klasického jídla.
Proč jsou fazole po bretaňsku stálou hodnotou na talíři
Jakmile se venku ochladí, touha po sytých a zahřívajících pokrmech roste. Právě proto je uvařit fazole po bretaňsku tím pravým rozhodnutím – tento pokrm nahradí polévku i hlavní chod najednou. Díky obsahu bílkovin, vlákniny a minerálních látek získáváme jídlo, které zasytí a zároveň podpoří trávení. Nejlépe chutná čerstvě se lžící domácího chleba, když se v kuchyni line vůně uzeniny a rajčatového protlaku.
Složení a výživová hodnota fazolí po bretaňsku

Tento pokrm vyniká nejen chutí, ale i hodnotami: velký podíl bílkovin, ve spojení s uzeným masem a klobásou, dělá z jídla ideální volbu pro rodinný oběd. Obsah vlákniny pomáhá při zažívání, zatímco minerály posílí tělo (zejména v sychravém období). Pokud přidáme navíc mrkev nebo česnek, můžeme směle mluvit o zdravém a tradičním jídle. Míru sytosti ocení všichni, kdo se potřebují v zimě zahřát i rychle najíst.
Obměny a modernizace tradičního receptu
Každá domácnost má svůj osobitý způsob přípravy. Někde se klobása nahradí slaninou, jinde přibude mrkev nebo troška pálivé papriky. V posledních letech se objevují i verze s vegetariánskými zdroji bílkovin, případně se přidává více zeleniny. Pokud máte po ruce mladé fazole, jejich příprava je jednodušší a rychlejší – odpadá namáčení a jídlo je hotové během chvíle.
Mladé fazole – klíč k rychlé a jemné chuti
S mladými fazolemi jde všechno snáze. Nemusíme je nechávat namočené přes noc, protože jejich měkká slupka zajistí dokonalou strukturu už po krátkém vaření. To výrazně urychlí přípravu oběda a ušetří čas v kuchyni. Fazole se nechají chvíli probublávat s bobkovým listem a hřebíčkem, a když změknou, už stačí jen pár minut k dokončení pokrmu.
Návod krok za krokem
- Čerstvé mladé fazole krátce povaříme s bobkovým listem a hřebíčkem.
- Po půl hodině přidáme nakrájenou mrkev.
- Na pánvi osmahneme klobásu a poté cibuli, které následně spojíme s trochou mouky a přidáme k fazolím.
- Pánev po opékání "vytřeme" trochou vody a výpek vlijeme do hrnce s fazolemi.
- Dochutíme majoránkou a pepřem, vaříme ještě půl hodiny, až vše změkne.
- Před koncem přidáme rajčatový protlak, cukr a jemně nasekaný česnek.
Nejčastější ingredience a poměry
Surovina | Množství |
---|---|
Mladé fazole | 600 g |
Klobása | 250–300 g |
Rajčatový protlak | 3 lžíce |
Cibule, mrkev | 1 větší kus od každého |
Vždycky jsem měl pocit, že fazole po bretaňsku jsou nepostradatelné hlavně v chladných dnech. Stačí talíř, a den má úplně jinou barvu, i když venku mrzne!
Mimo tradiční variantu je možné přizpůsobit jídlo aktuálnímu obsahu ledničky – kombinace surovin dává dost svobody a inspirace přichází často až v průběhu vaření. Někdy použiju místo klobásy zbylé uzené nebo přidám více mrkve, záleží na chuti a náladě.
V čem spočívá kouzlo tohoto jídla
Když se spojí vůně čerstvého chleba, uzené klobásy a jemných, rozvařených fazolí, je jasné, že jsme narazili na srdce domácí kuchyně. To, jak se dají fazole po bretaňsku připravit přesně podle nálady nebo sezónních surovin, dělá tohle jídlo jedním z nejoblíbenějších v zimních měsících. Obsah důležitých látek i možnost improvizace zajišťují, že se na stůl vracejí stále znovu.
Komentáře