
Ten pocit, kdy z kuchyně zavoní hovězí kližka pomalu tažená na cibuli, je prostě nepopsatelný. Maso je neskutečně jemné a v kombinaci s houbovou bramborovou kaší vznikne dokonalá harmonie chutí. Pokud jste ještě nezkusili tuto oblíbenou úpravu, nechte se inspirovat – překvapení na talíři na sebe nenechá dlouho čekat a možná objevíte nový pokrm pro slavnostní i běžný oběd.
Co je hovězí kližka a proč je ideální k dušení
Hovězí kližka je část masa, která se přímo nabízí k pomalému dušení – získává tak jedinečnou šťavnatost a měkkost. Pomalá úprava zaručí, že maso bude příjemně vláčné a dokonale propojené s vůní vývaru a cibule. Při správné přípravě je kližka opravdovou pochoutkou, kterou ocení i náročnější gurmáni.
Ingredience na čtyři porce

- 500 g hovězí kližky
- 5 středních cibulí
- 2 hrsti nakrájených hříbků
- 2 lžíce másla
- olej na restování
- hovězí vývar podle potřeby
- 1 snítka tymiánu (jen lístky)
- 1 svazek čerstvé petrželky
- sůl, barevný mletý pepř
- Na kaši: 800 g brambor, mléko dle potřeby, kousek másla, sůl
Postup přípravy krok za krokem
- Kližku nakrájet na plátky a okraje lehce naříznout, aby se během dušení nekroutily.
- Cibuli oloupat a nakrájet na proužky.
- V kastrole rozehřát olej s lžící másla, přidat cibuli a nechat zesklovatět.
- Cibuli shrnout ke straně, vložit maso a zprudka ho orestovat.
- Osolit, opepřit, podlít vývarem (maso nesmí být potopené), dusit doměkka, případně dolít vývar.
- Na pánvi rozehřát zbytek másla, přidat houby, osolit a dusit do měkka.
- Bramborovou kaši připravit běžným způsobem a vmíchat do ní houby (část ponechat na ozdobu).
Výživové hodnoty a zdravější varianta kaše
Živina | Množství |
---|---|
Energie | 6 896 kJ / 1 648 kcal |
Bílkoviny | 125,4 g |
Tuky | 45,4 g |
Vláknina | 41,8 g |
Cholesterol | 355 mg |
Sůl | 1,0 g |
Sacharidy | 169,5 g |
Bramborová kaše může být výborná i v lehčí verzi – místo plnotučného mléka použijte nízkotučné nebo polotučné mléko, vynechte máslo nebo dejte jen malý kousek. Přidáním hub zvyšujeme nutriční hodnotu i zajímavost přílohy. Houbová kaše je i báječnou variantou pro vegetariánské menu, pokud zvolíme například podávání pouze se zeleninou.
Proč podlévat vývarem a nepřehánět šťávu
Při přípravě hovězí kližky je důležité maso vždy podlévat vývarem, aby zůstalo šťavnaté, ale zároveň si šťáva udržela přirozenou chuť. Šťávu pro zahuštění není potřeba nijak uměle zahušťovat, stačí větší množství cibule, která dodá pokrmu potřebnou texturu i sladkost. Maso podávané s dušenou cibulí a houbovou bramborovou kaší představuje chuťově vyvážený zážitek.
Tip pro dokonalou bramborovou kaši
Pro hladkou a hebkou texturu nezapomínejte po uvaření brambor pořádně je propasírovat nebo rozšťouchat dohladka. Kaše se rozplývá na jazyku a v kombinaci s jemností kližky a chutí hub tvoří nezapomenutelný zážitek.
Hovězí kližka je ideální pro pomalé dušení, což z ní činí šťavnaté a jemné maso.
Podávání a finální úprava
Měkké plátky masa rozdělte na talíře, přelijte šťávou s dušenou cibulí. Vedle servírujte houbovou bramborovou kaši, kterou můžete ještě ozdobit zbylými plátky hub, posekanou petrželkou a tymiánem. Takto připravené jídlo působí nejen na chuťové buňky, ale i na pohled.
Které suroviny mohou být nahrazeny a proč
Pokud nemáte zrovna po ruce hříbky, skvěle poslouží i žampiony nebo směs lesních hub. Vývar lze nahradit i čirým domácím vývarem ze zeleniny, pokud potřebujete jídlo více odlehčit. Brambory se hodí použít varný typ C, který je určený přímo pro kaše a pyré.
Za mě má tohle tradiční jídlo z kližky a houbové kaše sílu vyvolat vzpomínky na rodinné neděle u jednoho stolu. Vždy mě nadchne, jak obyčejná kombinace cibule, masa a hub dokáže vytvořit něco mimořádného. S radostí se k tomuhle receptu často vracím.
Barevná kombinace dušené cibule, křehkého masa a kaše obohacené o houby dává tomuto jídlu šmrnc a originalitu. Nejenže zaplní břicho, ale hlavně potěší duši. Právě tyto momenty u stolu nás spojují a tvoří nezapomenutelné vzpomínky na domácí kuchyni. Recept na houbovou bramborovou kaši i pomalu dušenou kližku se snadno stanou stálicí na našem menu, když hledáme něco opravdu poctivého a chutného.
Komentáře