Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné

Bramborová kaše s pečeným masem, houbami a bylinkami na bílém talíři.

Ten pocit, kdy z kuchyně zavoní hovězí kližka pomalu tažená na cibuli, je prostě nepopsatelný. Maso je neskutečně jemné a v kombinaci s houbovou bramborovou kaší vznikne dokonalá harmonie chutí. Pokud jste ještě nezkusili tuto oblíbenou úpravu, nechte se inspirovat – překvapení na talíři na sebe nenechá dlouho čekat a možná objevíte nový pokrm pro slavnostní i běžný oběd.

Co je hovězí kližka a proč je ideální k dušení

Hovězí kližka je část masa, která se přímo nabízí k pomalému dušení – získává tak jedinečnou šťavnatost a měkkost. Pomalá úprava zaručí, že maso bude příjemně vláčné a dokonale propojené s vůní vývaru a cibule. Při správné přípravě je kližka opravdovou pochoutkou, kterou ocení i náročnější gurmáni.

Ingredience na čtyři porce

Hřiby na pánvi připravené k vaření
  • 500 g hovězí kližky
  • 5 středních cibulí
  • 2 hrsti nakrájených hříbků
  • 2 lžíce másla
  • olej na restování
  • hovězí vývar podle potřeby
  • 1 snítka tymiánu (jen lístky)
  • 1 svazek čerstvé petrželky
  • sůl, barevný mletý pepř
  • Na kaši: 800 g brambor, mléko dle potřeby, kousek másla, sůl
Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť
Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť Doporučeno pro vás
Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít?
Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít? Doporučeno pro vás

Postup přípravy krok za krokem

  • Kližku nakrájet na plátky a okraje lehce naříznout, aby se během dušení nekroutily.
  • Cibuli oloupat a nakrájet na proužky.
  • V kastrole rozehřát olej s lžící másla, přidat cibuli a nechat zesklovatět.
  • Cibuli shrnout ke straně, vložit maso a zprudka ho orestovat.
  • Osolit, opepřit, podlít vývarem (maso nesmí být potopené), dusit doměkka, případně dolít vývar.
  • Na pánvi rozehřát zbytek másla, přidat houby, osolit a dusit do měkka.
  • Bramborovou kaši připravit běžným způsobem a vmíchat do ní houby (část ponechat na ozdobu).

Výživové hodnoty a zdravější varianta kaše

ŽivinaMnožství
Energie6 896 kJ / 1 648 kcal
Bílkoviny125,4 g
Tuky45,4 g
Vláknina41,8 g
Cholesterol355 mg
Sůl1,0 g
Sacharidy169,5 g

Bramborová kaše může být výborná i v lehčí verzi – místo plnotučného mléka použijte nízkotučné nebo polotučné mléko, vynechte máslo nebo dejte jen malý kousek. Přidáním hub zvyšujeme nutriční hodnotu i zajímavost přílohy. Houbová kaše je i báječnou variantou pro vegetariánské menu, pokud zvolíme například podávání pouze se zeleninou.

Proč podlévat vývarem a nepřehánět šťávu

Při přípravě hovězí kližky je důležité maso vždy podlévat vývarem, aby zůstalo šťavnaté, ale zároveň si šťáva udržela přirozenou chuť. Šťávu pro zahuštění není potřeba nijak uměle zahušťovat, stačí větší množství cibule, která dodá pokrmu potřebnou texturu i sladkost. Maso podávané s dušenou cibulí a houbovou bramborovou kaší představuje chuťově vyvážený zážitek.

Tip pro dokonalou bramborovou kaši

Pro hladkou a hebkou texturu nezapomínejte po uvaření brambor pořádně je propasírovat nebo rozšťouchat dohladka. Kaše se rozplývá na jazyku a v kombinaci s jemností kližky a chutí hub tvoří nezapomenutelný zážitek.

Hovězí kližka je ideální pro pomalé dušení, což z ní činí šťavnaté a jemné maso.

Podávání a finální úprava

Měkké plátky masa rozdělte na talíře, přelijte šťávou s dušenou cibulí. Vedle servírujte houbovou bramborovou kaši, kterou můžete ještě ozdobit zbylými plátky hub, posekanou petrželkou a tymiánem. Takto připravené jídlo působí nejen na chuťové buňky, ale i na pohled.

Které suroviny mohou být nahrazeny a proč

Pokud nemáte zrovna po ruce hříbky, skvěle poslouží i žampiony nebo směs lesních hub. Vývar lze nahradit i čirým domácím vývarem ze zeleniny, pokud potřebujete jídlo více odlehčit. Brambory se hodí použít varný typ C, který je určený přímo pro kaše a pyré.

Za mě má tohle tradiční jídlo z kližky a houbové kaše sílu vyvolat vzpomínky na rodinné neděle u jednoho stolu. Vždy mě nadchne, jak obyčejná kombinace cibule, masa a hub dokáže vytvořit něco mimořádného. S radostí se k tomuhle receptu často vracím.

Barevná kombinace dušené cibule, křehkého masa a kaše obohacené o houby dává tomuto jídlu šmrnc a originalitu. Nejenže zaplní břicho, ale hlavně potěší duši. Právě tyto momenty u stolu nás spojují a tvoří nezapomenutelné vzpomínky na domácí kuchyni. Recept na houbovou bramborovou kaši i pomalu dušenou kližku se snadno stanou stálicí na našem menu, když hledáme něco opravdu poctivého a chutného.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Objevte jednoduchý trik, jak připravit neuvěřitelně jemné a šťavnaté karbanátky pomocí přidání krupice do mletého masa. V článku najdete i praktický recept a užitečné tipy k dosažení dokonalého výsledku.

778 6
Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Recepty z hub a plodů
806 7
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Recepty z darů lesa
806 6
Zažitý zvyk při smažení vajec tajně škodí – odhalte, co změnit pro lepší výsledek

Zažitý zvyk při smažení vajec tajně škodí – odhalte, co změnit pro lepší výsledek

Domácí vychytávky
950 9
Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Recepty z hub a plodů
1010 5
Profesionální cukráři prozradili recept na dokonalé těsto: vyzkoušejte ho a budete si olizovat prsty

Profesionální cukráři prozradili recept na dokonalé těsto: vyzkoušejte ho a budete si olizovat prsty

Domácí vychytávky a eko tipy
2183 3
Každý kousek tohoto neuvěřitelného jídla skrývá důvod, proč rodina nechá talíře prázdné

Každý kousek tohoto neuvěřitelného jídla skrývá důvod, proč rodina nechá talíře prázdné

Recepty z hub a plodů
829 3
Vaše pečivo bude vždy čerstvé – pekaři prozradili tajemství, jak ho uchovat po celý týden

Vaše pečivo bude vždy čerstvé – pekaři prozradili tajemství, jak ho uchovat po celý týden

Domácí vychytávky
826 3
Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Domácí vychytávky
778 4
Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Recepty z hub a plodů
880 11
Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Recepty z hub a plodů
759 8
Užitečná alternativa ke kávě: jednoduchý recept na úžasně chutný nápoj posilující imunitu

Užitečná alternativa ke kávě: jednoduchý recept na úžasně chutný nápoj posilující imunitu

Domácí vychytávky a eko tipy
820 7

Komentáře