Neuvěřitelně chutné jablečné palačinky. Šéfkuchaři toto tajemství dlouhá léta neprozrazovali

Lívance s jablky a skořicí na dřevěném stole, vidlička vybírá kousek lívance.

Jemně nasládlá vůně jablek z pánve, zlatavé těsto a špetka skořice – právě to je zážitek, který dokáží vykouzlit jablečné palačinky. Jejich přípravou si nejen osladíte den, ale zároveň navážete na tradici, která má u nás hluboké kořeny. Proč se právě tyto palačinky těší trvalé oblibě a čím překvapí i zkušené mlsouny? Odpověď najdete v následujících řádcích, kde se s vámi podělím o rodinný recept, cenné rady i pár čísel, která vás zaručeně překvapí!

Jablka: Hrdina naší kuchyně

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce v kuchyni. Každoročně se u nás vypěstuje okolo 150 000 tun jablek. To je impozantní číslo! Podle posledních údajů se jablka řadí na první místo v konzumaci ovoce – průměrný člověk sní 23,7 kg jablek za rok. Mezi naše tradiční odrůdy se řadí například Matčino, Zvonkové nebo Holovouský malináč.

Palačinky – tradice v novém kabátě

Palačinky nejsou jen dezertem, ale i rodinným obřadem. Jablečné palačinky mají kouzlo v jednoduchosti i vůni domácích plodů. Patří mezi pokrmy, které nás doprovází od dětství. Právě proto se hodí jak ke snídani, tak jako sladká tečka na závěr dne – teplé i studené prostě chutnají všem!

Tajemství dokonalého těsta

  • 250 g polohrubé mouky

250 ml mléka

3 vejce (velikost M)

30 g cukru

špetka soli

2 střední jablka

citronová šťáva dle chuti

4 lžíce másla

Smíchejte mouku, mléko, vejce, cukr a sůl. Vyšlehejte hladké těsto a nechte ho 10 minut odpočinout. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Pro extra chuť přidejte trochu vanilkového cukru nebo skořice.

Tento univerzální poklad ze spíže zpříjemní jak rychlé, tak slavnostní večeře. Jednoduchý recept
Tento univerzální poklad ze spíže zpříjemní jak rychlé, tak slavnostní večeře. Jednoduchý recept Doporučeno pro vás
Nevinně vypadající zpracování kuřete mění zdravé jídlo v kalorickou past. Vaříme správně
Nevinně vypadající zpracování kuřete mění zdravé jídlo v kalorickou past. Vaříme správně Doporučeno pro vás

Jak na obracení a pečení palačinek

Každý palačinek smažte na rozpuštěné lžíci másla nebo kápněte trochu oleje. Těsto nalijte na pánev, poklaďte plátky jablek, smažte 2–3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou. Hotové palačinky posypte moučkovým cukrem (ideálně s trochou skořice) – krásně provoní celou kuchyni.

V roce 2024 byla úroda jablek u nás nejnižší za 12 let – sklizeno bylo pouze 100 604 tun. O to cennější jsou domácí jablka ve spíži či na zahradě.

Tip na nadýchané palačinky s jablky

Kdo má rád opravdu nadýchané palačinky, oddělí žloutky a připraví těsto nejprve jen z nich. Bílky vyšleháte zvlášť do tuhého sněhu, který opatrně vmícháte nakonec – výsledek vás mile překvapí!

Nejvhodnější odrůdy jablek

Ne každé jablko je na palačinky to pravé. Osvědčily se:

  • Boskoop – výrazné, aromatické a mírně trpké

Elstar – sladší, šťavnaté, příjemně vyvážené

Jonagold – jemná kořeněná příchuť

Braeburn – pevné, sladké akorát

Přehled, kolik jablek ročně sníme a vypěstujeme

RokVypěstovaná jablka (tun)Spotřeba na osobu (kg)
2024100 604-
průměr150 00023,7
2016-23,7

Náhrada vajec nebo rychlá příprava na plechu

Někdy chybí vejce v lednici, nebo je chcete vynechat? Použijte místo části mléka minerální vodu (asi 100 ml) – palačinky budou lehčí a krásně nadýchané. A když pečete pro větší společnost, skvěle funguje příprava na plechu. Na pečicí papír rozprostřete těsto, poklaďte jablky, pečte asi 20 minut na 200 °C. Ušetříte čas a palačinky si pochutná celá rodina.

Musím přiznat, že vůně čerstvě smažených palačinek mě vždy vrátí zpátky do dětství. Věřím, že právě jednoduchost receptu a kvalita místních jablek jsou tajemstvím, proč se k těmto palačinkám rodina i přátelé rádi vracejí. Každá návštěva babičky bez jablečných palačinek jakoby nebyla úplná!

Nezapomenutelná chuť tradice

Příprava jablečných palačinek je víc než jen jednoduchý dezert. Stačí pár základních surovin, chvíle trpělivosti a využití těch nejlepších jablek z naší úrody. Palačinky poslouží k pohodové rodinné snídani i vzpomínce na dětství. Ať už je budete připravovat na pánvi, nebo na plechu, vždycky budou chutnat nejlépe doma, s ingrediencemi poctivě vypěstovanými na poli či zahradě. Kolik tajných tipů na svoji verzi jablečných palačinek máte vy?

  • Jaká jablka jsou nejlepší na jablečné palačinky?Tvrdé a sladkokyselé odrůdy (Boskoop, Elstar, Jonagold) vydrží pečení a udrží výraznou chuť.
  • Jak docílit krásně nadýchaných palačinek?Oddělte žloutky a bílky, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a až poté je jemně vmíchejte do těsta.
  • Jsou jablečné palačinky vhodné i bez vajec?Ano, vajíčka lze nahradit minerální vodou (cca 100 ml) místo části mléka. Palačinky budou jemné a nadýchané.
  • Jak zrychlit přípravu pro větší rodinu?Připravte palačinky na plechu v troubě – ušetříte čas a obsloužíte více lidí najednou.
Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Křupavé bramborové knedlíky smažené v trojobalu s náplní z žampionů – recept, tipy na varianty a historie knedlíků u nás. Naučte se nový způsob přípravy klasického pokrmu.

2812 3
Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Recepty z hub a plodů
1066 8
Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Recepty z hub a plodů
5552 9
Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Recepty z hub a plodů
1482 5
Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Recepty z hub a plodů
2128 7
Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Recepty z hub a plodů
1026 11
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Recepty z darů lesa
879 6
Jablečný koláč bez cukru a mouky. Neuvěřitelná chuť a prospěšnost podle jednoduchého receptu

Jablečný koláč bez cukru a mouky. Neuvěřitelná chuť a prospěšnost podle jednoduchého receptu

Recepty z hub a plodů
1237 10
Polévka, která vás zahřeje a překvapí harmonií chutí. Posilujeme imunitu na podzim jednoduše

Polévka, která vás zahřeje a překvapí harmonií chutí. Posilujeme imunitu na podzim jednoduše

Recepty z hub a plodů
706 6
Tento recept na kuřecí ragú vás překvapí svou plnou chutí a jednoduchou přípravou

Tento recept na kuřecí ragú vás překvapí svou plnou chutí a jednoduchou přípravou

Domácí vychytávky
809 4
Objevte nečekaně dokonalou chuť masa z grilu díky jednoduché změně v přípravě

Objevte nečekaně dokonalou chuť masa z grilu díky jednoduché změně v přípravě

Recepty z hub a plodů
815 8
Gurmánský zážitek z běžných ingrediencí díky nečekané technice. Toto jídlo vás překvapí

Gurmánský zážitek z běžných ingrediencí díky nečekané technice. Toto jídlo vás překvapí

Recepty z hub a plodů
938 9

Komentáře