Výjimečné podzimní cukrovinky: Proč zkusit spojení švestek, čokolády a hřibů

Čokoládové pralinky s ovocnou náplní a ořechy na dřevěném prkénku, švestka v pozadí.

Jakmile uhodí září a zahrady se začnou plnit přezrálým ovocem, jsou naše kuchyně plné vůně švestek a čokolády. Právě v tomto období si můžeme vychutnat skutečné poklady z domácí dílny – sladkosti, jejichž cena je mnohdy výrazně nižší než v obchodech, a navíc přesně víme, co v nich je. V tomto článku najdete nejen tip na výjimečný recept na cukrovinku ze švestkového povidla a čokolády, ale také příběh, jak se do moderních chutí promítají i naše staré tradice, včetně netradičních kombinací s houby.

Proč milujeme domácí cukrovinky ze švestkového povidla

Slivové povidlo je po generace stálicí na našich stolech. Vyrábí se často z velmi zralých či poškozených švestek – a tím dáváme druhý život ovoci, které by jinak přišlo nazmar. Jeho chuť, vůně a textura se staly neodmyslitelnou součástí našich podzimů. V kombinaci s čokoládou vytváří doslova neodolatelné spojení, které uspokojí i náročné mlsouny.

Nákladovost domácích pochoutek

Porovnání domácí a kupované varianty je jednoznačné – domácí cukrovinky většinou vyjdou na zlomek ceny. Díky dostupnosti lokálních surovin ušetříme a navíc si vychutnáme poctivější chuť bez průmyslových náhražek.

Zajímavé srovnání cen a ingrediencí

PoložkaDomácí výroba (Kč/100g)Obchod (Kč/100g)
Švestkové povidlo s čokoládou2045
Ořechová náplň1530
Kombinace s rumem2550+
Zdravý pudink pouze ze dvou ingrediencí. Neuvěřitelně jednoduché a chutné
Zdravý pudink pouze ze dvou ingrediencí. Neuvěřitelně jednoduché a chutné Doporučeno pro vás
Chuť podzimu 2025: neuvěřitelně jednoduchý recept na chutné nakládané houby, který vás překvapí
Chuť podzimu 2025: neuvěřitelně jednoduchý recept na chutné nakládané houby, který vás překvapí Doporučeno pro vás

Jak čokoláda mění hru

Přidání čokolády do švestkového povidla přináší novou dimenzi chutí, kterou mnozí z nás milují. Je však důležité myslet na to, že s čokoládou roste i energetická a kalorická hodnota, takže si tuto lahůdku vychutnávejme s mírou.

Dodání ořechů a rumu: nejen chuť, ale i výživa

Pokud přihodíme ještě nasekané vlašské ořechy a kapku rumu, posuneme výživovou hodnotu cukrovinky zase o kousek dál. Ořechy přinesou bílkoviny a zdravé tuky, zatímco rum, pokud jej správně odpaříme, přispěje jedinečnou vůní a prodlouženou trvanlivostí.

Recept krok za krokem: Švestkové povidlo v čokoládě

  • 200 g kvalitní čokolády
  • 150 g švestkového povidla
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce rumu (dle chuti)
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  • Povidlo smícháme s ořechy a rumem.
  • Do formiček nalijeme část čokolády, přidáme náplň a zalijeme zbytkem čokolády.
  • Necháme ztuhnout v lednici – a cukrovinka je na světě!
Tip: Zkuste část náplně obohatit o kandované houby. V některých regionech jde o starobylý zvyk, který odráží naši vášeň pro houbaření a dává sladkostem úplně jiný rozměr!

Neobvyklý prvek: Kandované houby ve sladké cukrovince

Přidat do domácích pralinek kandované houby se může zdát extravagantní, ale u nás má toto spojení dlouhou tradici v některých krajích. Původně šlo o způsob, jak ukázat bohatou úrodu a houbovou sezónu začínající právě v září. Výsledek vás možná překvapí – chuť je originální a jemně zemito-sladká.

Vlastní pohled na originální sladkosti

Z vlastních pokusů mohu říct, že kombinace švestkového povidla, čokolády a ořechů je naprosto neodolatelná – a když ještě přidáte špetku kreativity v podobě kandovaných hub, bude nadšená celá rodina i návštěvy. Miluji ten moment, kdy se ve sladkostech spojuje vůně podzimu s dědictvím našich babiček.

Trvalá hodnota našich domácích cukrovinek

Domácí cukrovinky z podzimních surovin jako houby, ořechy, čokoláda a švestkové povidlo jsou nejen o chuti a originalitě, ale stávají se malými oslavami tradic. Právě podzimní kombinace a odkaz na houbaření povyšují běžné sladkosti na zážitek, na který člověk jen tak nezapomene.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Zdravé karbanátky, po kterých nezůstane ani kousek: naučte se nový způsob přípravy od šéfkuchařů

Objevte tajemství přípravy křupavých a šťavnatých cuketových karbanátků – zdravé jídlo plné vlákniny a vitaminů, které nadchne celou rodinu. Návod, tipy a originální zkušenosti.

9848 9
Nakládaná jablka podle starodávného receptu. Ochutnejte a budete překvapeni jejich chutí

Nakládaná jablka podle starodávného receptu. Ochutnejte a budete překvapeni jejich chutí

Recepty z hub a plodů
1155 10
Lehkost na talíři: bude vám chutnat i bez masa. Cuketa v troubě od šéfkuchaře z Dánska

Lehkost na talíři: bude vám chutnat i bez masa. Cuketa v troubě od šéfkuchaře z Dánska

Recepty z hub a plodů
10548 10
Podzimní vůně, která zahřeje: jednoduchý recept na jablečný koláč, který potěší celou rodinu

Podzimní vůně, která zahřeje: jednoduchý recept na jablečný koláč, který potěší celou rodinu

Recepty z hub a plodů
2767 4
Chutný a jednoduchý dort. Jakmile vyzkoušíte tento recept, už ho nikdy nebudete kupovat v obchodě

Chutný a jednoduchý dort. Jakmile vyzkoušíte tento recept, už ho nikdy nebudete kupovat v obchodě

Recepty z hub a plodů
886 4
Neuvěřitelný způsob přípravy domácích sušených švestek. Chutnají lépe než ty z obchodu

Neuvěřitelný způsob přípravy domácích sušených švestek. Chutnají lépe než ty z obchodu

Domácí vychytávky
10662 2
Nejlepší piškotový jablečný závin: tradiční recept, který vždy potěší

Nejlepší piškotový jablečný závin: tradiční recept, který vždy potěší

Recepty z hub a plodů
2221 4
Tento univerzální poklad ze spíže zpříjemní jak rychlé, tak slavnostní večeře. Jednoduchý recept

Tento univerzální poklad ze spíže zpříjemní jak rychlé, tak slavnostní večeře. Jednoduchý recept

Recepty z hub a plodů
3216 2
Jak se rychle a snadno najíst a přitom si udělat radost? Výběr polévek, které se snadno připravují

Jak se rychle a snadno najíst a přitom si udělat radost? Výběr polévek, které se snadno připravují

Recepty z hub a plodů
689 3
Plněná vejce s nezapomenutelnou chutí. Tento jednoduchý recept přiměje celou rodinu žádat o přídavek

Plněná vejce s nezapomenutelnou chutí. Tento jednoduchý recept přiměje celou rodinu žádat o přídavek

Recepty z hub a plodů
902 7
Plněná kuřecí stehna. Vyzkoušejte recept belgických šéfkuchařů

Plněná kuřecí stehna. Vyzkoušejte recept belgických šéfkuchařů

Recepty z hub a plodů
1023 5
Tajemství domácího listového těsta: lahodné trubičky s krémem podle jednoduchého receptu. Vyzkoušejte je

Tajemství domácího listového těsta: lahodné trubičky s krémem podle jednoduchého receptu. Vyzkoušejte je

Recepty z hub a plodů
1257 11

Komentáře