Jídlo pro chudé, které se stalo delikatesou na úrovni šéfkuchařů. Připravte si ho podle tohoto receptu

Bramboráky – krásně křupavé, voňavé po česneku a majoránce – jsou prostě srdcovka. Nebyli by to ale naši oblíbení bramboráci, kdyby v nich nebyl i kousek chuti dětství a tradice. Obyčejná placka z brambor se během let posunula ze skromné večeře na výstavní delikatesu, kterou si dnes s chutí dávají jak milovníci domácí kuchyně, tak nejedna restaurace. A přestože se recepty mohou lišit rodinu od rodiny, spojuje nás láska k tomuto jednoduchému jídlu. Kdo chce vědět, proč se z bramboráků stala ikona naší kuchyně a jak je připravit opravdu dokonale, neměl by přestat číst dál.
Bramborák – co o něm (ne)všichni víme
První bramboráky vznikaly v chalupách, když toho v špajzce zrovna moc nezbylo. Dnes je zná snad každý. Základem jsou nastrouhané brambory, hladká mouka, česnek a voňavé koření. Ve světě má tahle placka různá jména i tváře: u západních sousedů se smaží jako Reibekuchen, na severu jako placki ziemniaczane, za oceánem zase jako latkes nebo potato pancakes. U nás ale vždy zůstává symbolem domácí pohody a teplé večeře.
Od vesnické klasiky po delikatesu
Brambory byly vždycky tím, co se doma našlo nejčastěji. A nebyla nouze ani o pár stroužků česneku, trochu hladké mouky a špetku majoránky. Z těchto základních ingrediencí vznikala jídla, která sytí – nejen žaludek, ale i duši. Dřív patřil bramborák mezi jídla pro chudé, dnes se na menu restaurací pyšní jako stylová delikatesa a často i ve vylepšených variantách.
Nejoblíbenější podoby bramboráků
Varianta | Zajímavost nebo využití |
---|---|
Klasický bramborák | Základní recept, silná česneková vůně |
Bramborák s masem | Plněný uzeným masem pro vydatnou večeři |
Zeleninový bramborák | S přidanou cuketou nebo bylinkami pro lehčí chuť |
Sýrový bramborák | Zapečený se sýrem pro zvýraznění chuti |
Recept na nejkřupavější domácí bramboráky
- 1 kg syrových brambor
- 2–3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžičku majoránky
- 1 lžičku soli
- půl lžičky mletého pepře
- půl lžičky drceného kmínu
- Olej na smažení
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčka, mouku a sypeme majoránku, sůl, pepř i kmín. Dobře promícháme. Na rozpáleném oleji na pánvi tvarujeme tenké placičky. Smažíme z obou stran dozlatova a po osmažení pokládáme na papírovou utěrku, aby nebyly přehnaně mastné.
Triky a vychytávky našich kuchyní
Když se v kuchyni povídá o tajemstvích bramboráků, málokdy narazíte na dvě domácnosti, kde by se připravovaly úplně stejně. Někdo přidá do těsta trochu mléka nebo dokonce strouhanku, jiný míchá nastrouhané brambory nahrubo i najemno. Moderní verze dokonce zahrnují bylinky, zeleninu (například cuketu) nebo nastrouhaný tvrdý sýr. Každý má prostě svůj malý trik, který recept oživí.
Bramborák: ozvěna dětství i moderních trendů
Proč máme bramboráky stále rádi
Ať už jste zvyklí smažit klasické bramboráky podle rodinného receptu nebo zkoušíte moderní varianty plněné sýrem a bylinkami, jedno mají společné – přinášejí pohodu a radost u stolu. Možná i proto na nich nedáme dopustit, i když máme v obchodech na výběr nespočet exotických ingrediencí. Bramborák je prostě víc než jen večeře – je to okamžik, kdy voní domov a sdílí se tradice.
Když se nad tím zamyslím, právě u bramboráků si vždy připomenu, jak stačí pár obyčejných surovin a najednou je stůl plný smíchu a natěšených dětí. Vždycky se na ně těším, když se doma ozve "Dáme dneska bramboráky?". Je to malý svátek všedního dne.
Stále aktuální delikatesa na talíři
Dnes má bramborák své místo i na jídelních lístcích lepších restaurací a foodblogeři se předhánějí, kdo přijde s originálnějším vylepšením. Přitom jeho základní podoba stále boduje díky jednoduchosti a typické chuti české kuchyně. Pokud hledáte inspiraci, nebývá od věci vyzkoušet i bramborákovou pizzu nebo mini placičky jako originální pohoštění.
Komentáře