Jídlo pro chudé, které se stalo delikatesou na úrovni šéfkuchařů. Připravte si ho podle tohoto receptu

Bramboráky se salátem a dipem na dřevěném prkénku, tradiční české jídlo.

Bramboráky – krásně křupavé, voňavé po česneku a majoránce – jsou prostě srdcovka. Nebyli by to ale naši oblíbení bramboráci, kdyby v nich nebyl i kousek chuti dětství a tradice. Obyčejná placka z brambor se během let posunula ze skromné večeře na výstavní delikatesu, kterou si dnes s chutí dávají jak milovníci domácí kuchyně, tak nejedna restaurace. A přestože se recepty mohou lišit rodinu od rodiny, spojuje nás láska k tomuto jednoduchému jídlu. Kdo chce vědět, proč se z bramboráků stala ikona naší kuchyně a jak je připravit opravdu dokonale, neměl by přestat číst dál.

Bramborák – co o něm (ne)všichni víme

První bramboráky vznikaly v chalupách, když toho v špajzce zrovna moc nezbylo. Dnes je zná snad každý. Základem jsou nastrouhané brambory, hladká mouka, česnek a voňavé koření. Ve světě má tahle placka různá jména i tváře: u západních sousedů se smaží jako Reibekuchen, na severu jako placki ziemniaczane, za oceánem zase jako latkes nebo potato pancakes. U nás ale vždy zůstává symbolem domácí pohody a teplé večeře.

Od vesnické klasiky po delikatesu

Brambory byly vždycky tím, co se doma našlo nejčastěji. A nebyla nouze ani o pár stroužků česneku, trochu hladké mouky a špetku majoránky. Z těchto základních ingrediencí vznikala jídla, která sytí – nejen žaludek, ale i duši. Dřív patřil bramborák mezi jídla pro chudé, dnes se na menu restaurací pyšní jako stylová delikatesa a často i ve vylepšených variantách.

Nejoblíbenější podoby bramboráků

VariantaZajímavost nebo využití
Klasický bramborákZákladní recept, silná česneková vůně
Bramborák s masemPlněný uzeným masem pro vydatnou večeři
Zeleninový bramborákS přidanou cuketou nebo bylinkami pro lehčí chuť
Sýrový bramborákZapečený se sýrem pro zvýraznění chuti
Jak správně skladovat brambory? Tato jednoduchá metoda zpomalí jejich kazení až dvakrát
Jak správně skladovat brambory? Tato jednoduchá metoda zpomalí jejich kazení až dvakrát Doporučeno pro vás
Tento jednoduchý trik s troubou oživí vaše ztvrdlé pečivo za 5 minut
Tento jednoduchý trik s troubou oživí vaše ztvrdlé pečivo za 5 minut Doporučeno pro vás

Recept na nejkřupavější domácí bramboráky

  • 1 kg syrových brambor
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku majoránky
  • 1 lžičku soli
  • půl lžičky mletého pepře
  • půl lžičky drceného kmínu
  • Olej na smažení

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčka, mouku a sypeme majoránku, sůl, pepř i kmín. Dobře promícháme. Na rozpáleném oleji na pánvi tvarujeme tenké placičky. Smažíme z obou stran dozlatova a po osmažení pokládáme na papírovou utěrku, aby nebyly přehnaně mastné.

Triky a vychytávky našich kuchyní

Když se v kuchyni povídá o tajemstvích bramboráků, málokdy narazíte na dvě domácnosti, kde by se připravovaly úplně stejně. Někdo přidá do těsta trochu mléka nebo dokonce strouhanku, jiný míchá nastrouhané brambory nahrubo i najemno. Moderní verze dokonce zahrnují bylinky, zeleninu (například cuketu) nebo nastrouhaný tvrdý sýr. Každý má prostě svůj malý trik, který recept oživí.

Bramborák: ozvěna dětství i moderních trendů

Proč máme bramboráky stále rádi

Ať už jste zvyklí smažit klasické bramboráky podle rodinného receptu nebo zkoušíte moderní varianty plněné sýrem a bylinkami, jedno mají společné – přinášejí pohodu a radost u stolu. Možná i proto na nich nedáme dopustit, i když máme v obchodech na výběr nespočet exotických ingrediencí. Bramborák je prostě víc než jen večeře – je to okamžik, kdy voní domov a sdílí se tradice.

Když se nad tím zamyslím, právě u bramboráků si vždy připomenu, jak stačí pár obyčejných surovin a najednou je stůl plný smíchu a natěšených dětí. Vždycky se na ně těším, když se doma ozve "Dáme dneska bramboráky?". Je to malý svátek všedního dne.

Stále aktuální delikatesa na talíři

Dnes má bramborák své místo i na jídelních lístcích lepších restaurací a foodblogeři se předhánějí, kdo přijde s originálnějším vylepšením. Přitom jeho základní podoba stále boduje díky jednoduchosti a typické chuti české kuchyně. Pokud hledáte inspiraci, nebývá od věci vyzkoušet i bramborákovou pizzu nebo mini placičky jako originální pohoštění.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Recept na tyto smažené knedlíky si budete dlouho pamatovat nejen pro jejich vůni, ale i chuť

Křupavé bramborové knedlíky smažené v trojobalu s náplní z žampionů – recept, tipy na varianty a historie knedlíků u nás. Naučte se nový způsob přípravy klasického pokrmu.

1015 3
Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné

Z lesa na stůl: hovězí koleno s cibulí a houbovým bramborovým pyré. Snadné na přípravu a chutné

Recepty z hub a plodů
795 3
Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Neuvěřitelně chutná pomazánka z lesních hub. Chuť lesa v každém kousku. Snadná příprava

Recepty z hub a plodů
808 7
Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Objevte tajemství karbanátků, které se rozplývají na jazyku. Velmi jednoduchý recept

Recepty z hub a plodů
790 6
Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Domácí dezert, který si získá celou vaši rodinu hned od prvního sousta. Neuvěřitelně jednoduchý

Recepty z hub a plodů
1102 5
Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Křupavá kůrka a šťavnaté maso: neuvěřitelně chutný recept na kuře s kapustou překvapí celou rodinu

Recepty z darů lesa
810 6
Každý kousek tohoto neuvěřitelného jídla skrývá důvod, proč rodina nechá talíře prázdné

Každý kousek tohoto neuvěřitelného jídla skrývá důvod, proč rodina nechá talíře prázdné

Recepty z hub a plodů
884 3
Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Velmi chutná a zdravá domácí alternativa k chlebu. Příprava není nijak složitá

Recepty z hub a plodů
897 11
Atmosféra starého Paříže ožívá v centru Prahy. Skvělá restaurace, kterou stojí za to navštívit

Atmosféra starého Paříže ožívá v centru Prahy. Skvělá restaurace, kterou stojí za to navštívit

Domácí vychytávky
852 3
Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít?

Výstava hub v centru Prahy otevře své brány do světa lesů v září 2025. Proč se na ni vyplatí zajít?

Houbaření a rady
862 2
Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Nevíte, kam vyrazit v neděli 14. září? Tyto 3 festivaly jídla a pití potěší vaše chuťové buňky

Domácí vychytávky
906 4
Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Sezónní podzimní palačinky, které nenechají nikoho lhostejným. Ochutnejte je

Recepty z hub a plodů
761 8

Komentáře